Energieleveranciers vergelijken

Door de liberalisatie van de energiemarkt in 2004 zijn er veel consumenten die energieleveranciers vergelijken. Het is vanaf die tijd mogelijk om minder te betalen voor het verbruik van gas en energie. Waarom zou je meer betalen voor het zelfde product als je het ergens anders voor minder geld kan krijgen?

Het gas bij de ene energieleverancier is niet anders als bij de andere, verschil in kwaliteit van gas bestaat niet. Zo ook met stroom, er is maar één verschil bij de verschillende energieleveranciers. Dat is de prijs, hier kun je als consument handig gebruik van maken.

Ben je eruit en heb je energieleveranciers met elkaar vergeleken dan kun je overstappen naar een andere energieleverancier om zo geld te gaan besparen. Dat wil toch iedereen?

Welkomstpremies

Welkomstpremies zijn geldbedragen die je ontvangt als je klant wordt bij een bepaalde energieleverancier. Energieleveranciers geven deze korting om de voordeligste energieleverancier te zijn, op deze manier proberen zij veel nieuwe klanten binnen te halen. Energieleveranciers hebben nagenoeg dezelfde tarieven, met de welkomstkorting via Praesy kunnen zij het verschil maken en de goedkoopste zijn.

In veel gevallen wordt de welkomstkorting op de eerste jaarafrekening in mindering gebracht. Let wel op de voorwaarden welke er aan een welkomstpremie worden gevraagd, voldoe je hier niet aan dan loop je een mooi geldbedrag mis aan het eind van het jaar.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro’;s per jaar op uw energienota!

Heb je een filter geselecteerd dan krijg je direct een nieuw overzicht. Het voordeligste contract staat altijd bovenaan in de zoekopdrachten. Alle prijzen welke worden aangegeven zijn altijd de totaal kosten per jaar, hier is alles in meegenomen. Per energieleverancier kun je zien hoe deze kosten zijn opgebouwd.

Overstappen van leverancier

Energieleveranciers zetten regelmatig acties in op vergelijkingssites om zo nieuwe klanten aan zich te binden. Maar hoe stap je nu over en wat moet je doen om ook te profiteren van lagere tarieven? We zetten het voor je op een rijtje:

  • vul je postcode in en de hoeveelheid stroom/gas die je per jaar verbruikt
  • vink aan of je een dubbele meter gebruikt of niet
  • wek je zelf energie op vink dit dan aan in de vergelijker

De energievergelijker berekent nu de voordeligste energieleverancier voor je. In het overzicht is de bovenste energieleverancier de voordeligste voor jouw situatie. Met de filters kun je speciale voorkeuren aangeven zoals duurzaamheid, vaste tarieven en looptijd.

Bij elke contract zie je pakketvoorwaarden, prijsdetails en leverancierswaarderingen. Klik op aanmelden als je eruit bent welke leverancier je klant wordt. Door het invullen van het formulier wordt de overstap vlekkeloos voor je geregeld.

Je ontvangt per mail een bevestiging van je aanmelding, daarna heb je 14 dagen bedenktijd. Afhankelijk van je contract is je overstap binnen 6 weken geregeld.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Vaste en variabele energietarieven

Op de vergelijker kun je ook de keuze maken tussen vaste en variabele energietarieven. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze 2 vormen van een contract. En niet onbelangrijk welke vorm is voordeliger om te nemen.

  • Bij een contract voor vaste tarieven betaal je de hele looptijd van je contract iedere maand dezelfde prijs. Zo weet je altijd waar je aan toe bent, je komt nooit achteraf voor verrassingen te staan.
  • Een contract met variabele tarieven betekent onzekerheid over het tarief wat je betaalt voor je verbruik. 2 keer per jaar kunnen de tarieven wijzigen. Voordeel kan zijn als de tarieven goedkoper worden dat je minder betaald. Nadeel is als de tarieven stijgen je meer moet betalen voor het zelfde verbruik.

Je hebt verschillende looptijden van een energiecontract, 1, 2 tot 5 jaar. Het voordeligste is een contract voor een jaar. In combinatie met een welkomstkorting betaal je in deze vorm het minste op jaarbasis.

De duurste contractvorm is het contract voor onbepaalde tijd waarbij je variabele tarieven betaald.

Deze vorm wordt vaak gebruikt bij consumenten die nog nooit zijn overgestapt, daarbij is het contract automatisch overgegaan in een contract voor onbepaalde tijd.

Wat zijn welkomstpremies

Welkomstpremies zijn geldbedragen die je ontvangt als je klant wordt bij een bepaalde energieleverancier. Energieleveranciers geven deze korting om de voordeligste energieleverancier te zijn, op deze manier proberen zij veel nieuwe klanten binnen te halen.

Energieleveranciers hebben nagenoeg dezelfde tarieven, met de welkomstkorting kunnen zij het verschil maken en de goedkoopste zijn. In veel gevallen wordt de welkomstkorting op de eerste jaarafrekening in mindering gebracht.

Let wel op de voorwaarden welke er aan een welkomstpremie worden gevraagd, voldoe je hier niet aan dan loop je een mooi geldbedrag mis aan het eind van het jaar.

Bestaande klantenkortingen

Bij bijna ieder bedrijf wordt je beloond als je al een lange tijd klant bent, dit is niet zo in de energiemarkt. Daardoor kiezen veel mensen voor de overstap naar een andere energieleverancier. Sommige leveranciers werken wel met een verlengbonus, hier krijg je als klant gedurende de contractperiode een steeds hogere korting. Je bent dan wel vaak vele jaren verder, of je moet een contract afsluiten van bijvoorbeeld 5 jaar.

Aan deze kortingen zitten vaak ook speciale haken en ogen waar je aan moet voldoen. Zo mag je als klant nooit te laat betalen, gebeurt dit wel en wordt je betaling te laat door de bank geïncasseerd dan vervalt de korting.

De korting wordt ook vaak alleen op energie gegeven, terwijl de grootste kosten van de rekening bestaan uit de kosten voor gas. Ook na het verrekenen van alle kortingen is met lang niet zo voordelig uit als met een welkomstkorting. Goed energievergelijken loont dus zeker de moeite.

Ipads of slimme thermostaten als welkomstcadeau.

Er zijn ook energieleveranciers die nieuwe klanten belonen met welkomstkortingen in de vorm van een cadeau. Energieleveranciers vergelijken vind ook die verschillen.

Zij proberen klanten binnen te halen door een iPad of slimme thermostaat cadeau te doen, besef dat je bij deze vorm van een cadeau vaak aan een contract vastzit van meerdere jaren.

In de tussentijd kun je niet profiteren van andere kortingen bij andere leveranciers zoals een welkomstcadeau. Uiteindelijk betaal door energieleveranciers vergelijken het cadeau zelf omdat deze zit verwerkt in de tarieven die je betaald voor gas en energie.

Groene stroom en groen gas

Je kunt er ook voor kiezen om het milieu te ontlasten door te kiezen voor groene stroom en groen gas. Zit er dan verschil in groene stroom en grijze stroom? In de stroom zelf zit geen enkel verschil, je krijgt exact dezelfde stroom geleverd als voorheen. Alleen het opwekken gebeurd wel op twee totaal verschillende manieren.

Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen zoals de zon, windenergie, waterkracht of biomassa. Hierbij komt er weinig tot geen CO2 uitstoot vrij wat goed is voor met milieu. Voordeel van deze bronnen is ook dat zij altijd blijven bestaan. Energieleveranciers vergelijken ehlpt je absoluut bij het vinden van een groene stroomleverancier.

 

De wind blijft altijd waaien en de zon altijd schijnen.Grijze stroom wordt gewekt uit bronnen welke niet milieuvriendelijk zijn zoals gas en kolen. Bij het opwekken van deze energie komt er veel CO2 uitstoot wat schadelijk is voor het milieu. Ook zijn de bronnen uitputtelijk, dat wil zeggen dat zij na een aantal jaar op zijn.